Reisgenoten – Toen Nu Straks

De lange, gevaarlijke reis die jonge alleenstaande vluchtelingen maken, is voor veel van hen zwaar geweest. Dit laat sporen achter. De onzekerheid van de asielprocedure en daarna de procedure van gezinshereniging geeft stress.

SAMAH ondersteunt jongeren met deze geschiedenis, met het een plek geven van het verleden en de invloed ervan op het heden. Met een groep ervaringsdeskundigen, jongeren die al wat langer in Nederland zijn, bespreken we regelmatig hoe dit op een voor jongeren goede manier te doen.

Bij deze ervaringsdeskundigen is de wens ontstaan om de vele verhalen van jongeren en de invloed daarvan op hun leven om te zetten in een verhaal. Een verhaal dat jongeren herkennen en jongeren kan helpen hun geschiedenis bespreekbaar te maken. Een verhaal dat de omgeving van jongeren inzicht kan verschaffen in hun situatie, zonder dat ze hun persoonlijke verhaal keer op keer hoeven te delen. Een verhaal dat jongeren samen kunnen vertellen op een voor hen veilige manier.

Het ontwikkelen van een gezamenlijk verhaal, is een manier om met jonge alleenstaande vluchtelingen in gesprek te gaan (ze zijn niet alleen) over wat ze hebben meegemaakt en de invloed daarvan op hun huidige leven. Door het ophalen van verhalen zijn jonge alleenstaande vluchtelingen en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek. Door het delen van het verhaal, kunnen jonge alleenstaande vluchtelingen hierover geïnformeerd worden.

Het is daarnaast een manier om de maatschappij waarin jonge alleenstaande vluchtelingen zich staande houden te informeren over wat zij hebben meegemaakt en hoe dit invloed heeft op hun leven. Of zoals de ervaringsdeskundigen zelf zeggen: “Ik heb een leven voor de reis en een leven na de reis”.

vvs2023-semir-1_hoewasjijvroeger

Crowdfunding

Om het boek van Semir ook daadwerkelijk te kunnen drukken, zijn we een crowdfundactie gestart via 1% club. Wil je doneren? Dat kan via deze link: doneer!

Boekpresentatie

We zullen op 16 maart feestelijk vieren dat het boek af is. Wil je daarbij zijn om het boek op te halen (als je gedoneerd hebt) of te kopen en met ons mee te vieren, stuur dan een mailtje naar maria(at)Samah(punt)nl

Semir zal het boek tevens presenteren tijdens de nacht van de literatuur in Amersfoort. Aanmelden is gratis en kan via deze link: Nacht van de literatuur