Stress en mentale gezondheid

Banner_SAMAH_Geestkracht

Ik heb stress!

Stress helpt je om scherp te blijven en alert te reageren. Het is in noodsituaties een hele normale reactie van je lichaam. Bijvoorbeeld als je moet rennen voor je bus of net voor een examen.

Gezonde of ongezonde stress?

Je hebt een beetje stress nodig om goed te functioneren. Gezonde stress voel je voor een sollicitatiegesprek of tijdens een spannende wedstrijd. Ongezonde stress ontstaat als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Dat is bijvoorbeeld zo als je lange tijd achter elkaar stress ervaart.

Hoe herken ik stress?

De meest voorkomende klachten bij stress zijn:

  • versnelde hartslag en ademhaling
  • vermoeidheid en gebrek aan energie
  • veel of juist weinig eetlust
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • Ook kun je last hebben van zweten, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en duizeligheid.

Wat veroorzaakt stress?

De oorzaak van stress is vaak een heftige gebeurtenis, zoals:

  • problemen op je werk of verlies van je baan
  • financiële problemen
  • problemen op school of thuis
  • overlijden van een dierbare
  • een (chronische) ziekte

Hoe verminder ik stress? 7 tips

Heb je regelmatig last van stress? Herken de signalen bij jezelf. Leer te ontspannen en ga lekker bewegen of doe ontspanningsoefeningen.

Geef structuur aan je dag

Zorg dat je op tijd opstaat en naar bed gaat. Houd zoveel mogelijk vaste slaap- en eettijden aan. Doe ook de gebruikelijke dingen als douchen en tanden poetsen. Zorg voor pauzes tussendoor en zorg vooral dat je niet te lang doorwerkt.

Eet gezond

Als je veel thuis zit en minder beweegt, dan heb je ook minder eten nodig. Heb je trek in een tussendoortje? Kies dan voor een gezond tussendoortje zoals groente, fruit of noten. Let er verder op dat je genoeg vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt en vermijdt te veel suiker, zout en verzadigd vet.

Beweeg voldoende

Beweeg minimaal 2,5 uur per week en zit niet te veel stil. Bewegen hoeft niet meteen intensief te zijn, maar matig intensieve inspanning, zoals wandelen of fietsen. Neem de tijd om een stukje te lopen in je buurt of ga naar het bos. Vermijd drukke plekken, zoals een drukke winkels.

Neem van ontspanning

Probeer op een dag bewust voor voldoende momenten om te ontspannen. Zo geef krijgt je lijf de tijd om te herstellen van stress. Lees een boek of maak een wandeling. Je kunt ook kiezen om yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen te doen.

Houd je hersenen actief

Een andere manier om het deel van jouw hersenen te activeren dat nodig is om stress tegen te gaan, is met denksport. Denk na over iets wat moeite kost en waarvoor je jezelf geestelijk moet inspannen. Bijvoorbeeld een potje schaken of het maken van een puzzel.

Zoek afleiding

Het is belangrijk om genoeg afleiding te zoeken. Zo denk je aan iets anders en heb je minder ruimte om te piekeren. Doe iets wat je leuk vindt of wat je een goed gevoel geeft als je het hebt gedaan. Pak een oude hobby op, ga knutselen, luister muziek, maak zelf muziek, klus wat in huis als dat mogelijk is, ruim je kast op, schrijf een brief.

Houd contact met de mensen om je heen

Kijk of er andere manieren zijn om in contact te blijven met elkaar. Bijvoorbeeld via de telefoon, e-mail of door te videobellen. Elkaar ontmoeten buiten of in de tuin is natuurlijk beter.

Stress op lange termijn

Heb je al lange tijd last van stress en weet je niet wat je kan doen? Hebben de bovengenoemde 7 tips je niet geholpen. Langdurige stress kan leiden tot psychische aandoeningen. Volgens Trimbos hadden 840.000 jongvolwassenen een psychische aandoening. Blijf niet te lang ermee lopen. Je kan op verschillende manieren hulp en ondersteuning krijgen.

‘’Een deel van hen loopt vast binnen het onderwijs, vindt het lastig een passende baan te vinden, ervaart een burn-out, ontwikkelt een angststoornis of is depressief. Ze durven vaak niet open te zijn over hun problemen, want de omgeving en ook de samenleving, weet niet altijd hoe zij met psychische klachten moet omgaan’’(FNO-Geestkracht).

Professionele hulp

Je huisarts kan je helpen met het vinden van professionele hulp om van stress af te komen. Een huisarts kan je helpen met het vinden van de juiste hulp die bij je past.

Ook kan je contact opnemen met de helpdesk van SAMAH. Een SAMAH-medewerker kan samen met je kijken naar welke mogelijkheden voor jou zijn.

geestKracht-logo