AMV en financiën – 8 standaarden

We horen veel verhalen over jonge statushouders die financieel worstelen of in de schulden terecht komen. Er wordt gesproken over “niet goed kunnen budgetteren”, “geen overzicht of administratie hebben” en “verkeerde keuzes maken”. Dit speelt vast en zeker een rol.

De realiteit laat ook zien, dat het voor alleenstaande jonge statushouders niet makkelijk is om rond te komen. Het inkomen is minimaal voor wat ze nodig hebben en laat weinig ruimte voor fouten, hulp aan familie in thuisland of een keer een impulsaankoop.

Dit geldt ook voor Nederlandse jongeren, verschil is echter wel, dat jonge alleenstaande statushouders geen familie hebben, die hun af en toe een zakcentje kunnen toestoppen, of waar jongeren kunnen eten om wat kosten te drukken. Sterker nog, familie rekent vaak op hen qua ondersteuning.

Om jonge alleenstaande statushouders goed te kunnen ondersteunen bij het maken van financiële keuzes, is het belangrijk te weten wat de reële situatie is en aan te sluiten bij de leefwereld en behoeften van jongeren. SAMAH maakte daarvoor samen met ervaringsdeskundigen een lijst van 8 standaarden die voor jongeren belangrijk zijn als het gaat om financiële zelfredzaamheid. Lees ze hier: 8 standaarden voor het werken met (voormalig AMV's) aan financiële zelfredzaamheid