Podcasts

Podcastserie: SAMAH Talks 

In deze podcastserie praten jonge alleenstaande vluchtelingen, ervaringsdeskundigen en/of professionals over diverse onderwerpen. In interview of sessies vertellen zij verhalen die de ervaringen - over onder andere financiën, schulden, 18 worden, leven in Nederland en discriminatie - van jongeren inzichtelijk maken. 

SAMAH Talks #6 "Praat Met Me" over discriminatie en uitsluiting

Veel jonge alleenstaande vluchtelingen hebben te maken met vormen van uitsluiting of discriminatie. Vanwege hun huidskleur, vluchtverleden of taalgebruik. Vaak is het voor hen onzeker of die dingen gebeuren, komen doordat ze vluchteling zijn, door hun achtergrond of dat deze gebeurtenissen normaal zijn en eenieder kunnen overkomen.

Ervaringsdeskundigen van SAMAH interviewden elkaar over dit thema. Luister naar hun verhalen, waarin ze hun ervaringen delen en tips geven over hoe je er mee om kan gaan. 

 

SAMAH Talks #5 In gesprek met Samiya Saiid; deel 3

In het derde en laatste deel van het gesprek tussen collega en ervaringsdeskundige Mamoud en gedragswetenschapper Samiya Saiid van Nidos hoor je over: financiën, financiële opvoeding hier versus daar, verantwoordelijkheid voor familie die je hebt achtergelaten in misschien onveilig gebied en het belang van oprecht menselijk contact

 

SAMAH Talks #5 In gesprek met Samiya Saiid; deel 2

In deel 2 van het gesprek tussen collega en ervaringsdeskundige Mamoud en gedragswetenschapper Samiya Saiid van Nidos hoor je over Nederlands leren van Sesamstraat, andere jongeren helpen, aan de zijkant toekijken terwijl je wil gaan, jezelf ontdekken, veerkracht, een nieuwe toekomst opbouwen, het belang van psychische hulp en het taboe daarop.

 

SAMAH Talks #5 In gesprek met Samiya Saiid; deel 1

In deel 1 van deze podcast hoor je collega en ervaringsdeskundige Mamoud in gesprek met Samiya Saiid, gedragswetenschapper bij Nidos over hoop, fietsen, papieren (papieren, papieren), verwachtingen versus realiteit en het belang van eigen regie

 

SAMAH Talks #4 Aankomen en opgroeien in Nederland

In deze podcast verteld de 19-jarige Ghermay over zijn leven in Nederland, de leuke dingen en de uitdagingen, opgroeien en 18 worden in Nederland en waarom hij nu jongeren helpt die in dezelfde situatie zitten als hij ooit deed.

SAMAH Talks #3 Discriminatie

In deze podcast: een gesprek over discriminatie en vooroordelen. Discriminatie speelt in 2020 nog steeds een grote rol over de hele wereld. Sonsiama en Mamoud praten in deze aflevering over hun persoonlijke ervaringen. Sonsiama is net als Mamoud als minderjarige naar Nederland gekomen. In Nederland heeft hij zijn leven opgebouwd: hij ging naar school, hij werkt en heeft door de jaren heen veel vrienden gemaakt. Maar toch is het leven in Nederland niet altijd makkelijk geweest voor beiden, want je komt ook geregeld onaardige mensen tegen. “Ik wil als een mens behandeld worden” vertelt Sonsiama. Asielzoekers die naar Nederland komen zoeken rust, vrede en veiligheid, maar helaas hebben discriminatie en racisme vaak de overhand.

Discriminatie en racisme hebben de wereld veranderd. Alleen al door Sonsiama zijn naam dacht hij vroeger dat hij in Nederland niks kon bereiken. Toch heeft hij een kantoorbaan gekregen, tot dat hij werd uitgemaakt voor luie neger, omdat hij weigerde om een dag op de vuilnisbelt te gaan werken terwijl hij normaal op kantoor werkt. Het is volgens Sonsiama belangrijk om je rechten te kennen, en dat je dus niet zomaar alles aanneemt wat tegen je gezegd wordt. De meeste mensen weten niet beter, maar genoeg is genoeg. Genoeg is genoeg, en zo is het. Discriminatie en racisme hebben de wereld op een negatieve manier veranderd. Het belangrijkste in het leven is veiligheid volgens Sonsiama. Maar mensen voelen zich niet meer veilig in Nederland. “Veiligheid is de basis, vanuit daar kan je groeien.”

Kortom, een emotionele podcast met veel aangrijpende persoonlijke verhalen en ervaringen die te maken hebben met racisme en discriminatie als asielzoeker in Nederland. Heb je zelf een ervaring die je graag zou willen delen in de podcast? Laat het ons weten! Bekijk onze website en stuur een berichtje naar ons account op een van onze socials.

SAMAH Talks #2 18 worden

Als je achttien – en dus meerderjarig – wordt, verandert er veel. Je wordt ineens gezien als volwassene, terwijl je jezelf misschien nog helemaal niet zo voelt. Je moet dingen zelf gaan regelen: brieven lezen en begrijpen, rekeningen betalen, maar ook wordt er verwacht dat je jezelf kan redden in het huishouden. In deze tweede podcast van SAMAH Talks Money hoor je wat er verandert voor een amv’er bij het 18 worden, en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Yan is nog niet zo lang in Nederland en is net een paar maanden achttien. De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van vervolghuisvesting vanaf de achttiende verjaardag. Het idee hierachter is, dat amv’s zo veel mogelijk in dezelfde omgeving of regio blijven. Daardoor kunnen zij hun sociale contacten zoveel mogelijk behouden. Door deze regeling woont Yan sinds zijn achttiende op zichzelf.
Yan vertelt in de podcast dat hij in de opvang waar hij verbleef goede begeleiding heeft gekregen waarbij hij vaardigheden leerde die je nodig hebt als je uit huis gaat. Yan leerde bijvoorbeeld koken en schoonmaken.

Goede begeleiding is erg belangrijk, bevestigd Manuel. Iedereen heeft bagage en het is belangrijk om deze bagage te kunnen delen met je begeleider, vertelt hij. Manuel woont sinds 2002 in Nederland. Hij heeft niet altijd even goede begeleiding gehad: “Als ik je niet vertrouw kan ik ook mijn bagage niet met je delen, en dan volgt er een moeizame relatie.” Na zijn achttiende verjaardag werd hij op zichzelf aangewezen en was er nog amper begeleiding voor hem. Hij wilde hulp zoeken bij andere organisaties, maar hoe vind je die?

“Nederlander word je nooit” stelt Manuel. En deze gedachte is niet zo gek als je voor informatie constant naar sites voor vluchtelingen wordt gestuurd. “Ik voel me nog steeds te gast”, aldus Manuel.

Kortom, een interessante en leerzame podcast over het worden van achttien, en de mooie- maar ook moeilijke kanten daarvan.

Heb je zelf een ervaring die je graag zou willen delen in de podcast? Laat het ons weten! Bekijk onze website en stuur een berichtje naar ons account op een van onze socials.

SAMAH Talks #1 Money

In deze eerste podcast hoor je ervaringsdeskundige Mamoud. Mamoud is als minderjarige in het verleden vanuit Sierra Leone naar Nederland gekomen. Mamoud kwam in een voor hem hele nieuwe wereld terecht en kreeg te maken met verplichtingen waar hij nog nooit van had gehoord: rekeningen betalen en geld sparen zijn hier voorbeelden van. In de podcast hoor je hoe Mamoud met zijn financiële obstakels is omgegaan als (minderjarige) amv’er die net in Nederland is komen wonen.

Ook hoor je specialist Alicia van Gelderen: voorheen werkzaam bij Vluchtelingenwerk, tegenwoordig voor Welzijn Lelystad werkzaam als coach van voormalig amv’ers die regio. Het werk dat Alicia doet brengt knelpunten met zich mee, maar ook veel succesverhalen. Zo is er een jongere geweest die Alicia gillend opbelde, omdat hij zijn diploma had gehaald en graag wilde dat Alicia bij de uitreiking aanwezig zou zijn. Maar ook heeft Alicia een jongere uit het oog van de naald helpen kruipen, toen zij – letterlijk - doodziek was, maar met haar woordenschat de ernst van haar ziekte niet kon omschrijven. In de podcast vertelt zij onder andere over haar bijzondere werkwijze, over de knelpunten en succesverhalen die zij tegenkomt en over de enorme dankbaarheid die zij ontvangt.

Kortom, een interessante, leuke, grappige, leerzame maar vooral begripvolle podcast waarbij je kan leren van elkaars ervaringen.

Heb je zelf een ervaring die je graag zou willen delen in de podcast? Laat het ons weten! Bekijk onze website en stuur een berichtje naar ons account op een van onze socials.

Webinars


coming soon...

Vlogs


coming soon...