Podcasts

Podcastserie: SAMAH Talks Money

Financiën: een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft, maar waar niet altijd iedereen even blij van wordt. In deze nieuwe podcast-reeks van SAMAH bespreken wij samen met jongeren, ervaringsdeskundigen en experts verschillende aspecten van financiën: schulden, uitkeringen en rekeningen, maar ook: hoe vind je nou eigenlijk een baan? En hoe verdien je geld en ga je daar op de juiste manier mee om?

SAMAH Talks Money #2

Als je achttien – en dus meerderjarig – wordt, verandert er veel. Je wordt ineens gezien als volwassene, terwijl je jezelf misschien nog helemaal niet zo voelt. Je moet dingen zelf gaan regelen: brieven lezen en begrijpen, rekeningen betalen, maar ook wordt er verwacht dat je jezelf kan redden in het huishouden. In deze tweede podcast van SAMAH Talks Money hoor je wat er verandert voor een amv’er bij het 18 worden, en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Yan is nog niet zo lang in Nederland en is net een paar maanden achttien. De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van vervolghuisvesting vanaf de achttiende verjaardag. Het idee hierachter is, dat amv’s zo veel mogelijk in dezelfde omgeving of regio blijven. Daardoor kunnen zij hun sociale contacten zoveel mogelijk behouden. Door deze regeling woont Yan sinds zijn achttiende op zichzelf.
Yan vertelt in de podcast dat hij in de opvang waar hij verbleef goede begeleiding heeft gekregen waarbij hij vaardigheden leerde die je nodig hebt als je uit huis gaat. Yan leerde bijvoorbeeld koken en schoonmaken.

Goede begeleiding is erg belangrijk, bevestigd Manuel. Iedereen heeft bagage en het is belangrijk om deze bagage te kunnen delen met je begeleider, vertelt hij. Manuel woont sinds 2002 in Nederland. Hij heeft niet altijd even goede begeleiding gehad: “Als ik je niet vertrouw kan ik ook mijn bagage niet met je delen, en dan volgt er een moeizame relatie.” Na zijn achttiende verjaardag werd hij op zichzelf aangewezen en was er nog amper begeleiding voor hem. Hij wilde hulp zoeken bij andere organisaties, maar hoe vind je die?

“Nederlander word je nooit” stelt Manuel. En deze gedachte is niet zo gek als je voor informatie constant naar sites voor vluchtelingen wordt gestuurd. “Ik voel me nog steeds te gast”, aldus Manuel.

Kortom, een interessante en leerzame podcast over het worden van achttien, en de mooie- maar ook moeilijke kanten daarvan.

Heb je zelf een ervaring die je graag zou willen delen in de podcast? Laat het ons weten! Bekijk onze website en stuur een berichtje naar ons account op een van onze socials.

SAMAH Talks Money #1

In deze eerste podcast hoor je ervaringsdeskundige Mamoud. Mamoud is als minderjarige in het verleden vanuit Sierra Leone naar Nederland gekomen. Mamoud kwam in een voor hem hele nieuwe wereld terecht en kreeg te maken met verplichtingen waar hij nog nooit van had gehoord: rekeningen betalen en geld sparen zijn hier voorbeelden van. In de podcast hoor je hoe Mamoud met zijn financiële obstakels is omgegaan als (minderjarige) amv’er die net in Nederland is komen wonen.

Ook hoor je specialist Alicia van Gelderen: voorheen werkzaam bij Vluchtelingenwerk, tegenwoordig voor Welzijn Lelystad werkzaam als coach van voormalig amv’ers die regio. Het werk dat Alicia doet brengt knelpunten met zich mee, maar ook veel succesverhalen. Zo is er een jongere geweest die Alicia gillend opbelde, omdat hij zijn diploma had gehaald en graag wilde dat Alicia bij de uitreiking aanwezig zou zijn. Maar ook heeft Alicia een jongere uit het oog van de naald helpen kruipen, toen zij – letterlijk - doodziek was, maar met haar woordenschat de ernst van haar ziekte niet kon omschrijven. In de podcast vertelt zij onder andere over haar bijzondere werkwijze, over de knelpunten en succesverhalen die zij tegenkomt en over de enorme dankbaarheid die zij ontvangt.

Kortom, een interessante, leuke, grappige, leerzame maar vooral begripvolle podcast waarbij je kan leren van elkaars ervaringen.

Heb je zelf een ervaring die je graag zou willen delen in de podcast? Laat het ons weten! Bekijk onze website en stuur een berichtje naar ons account op een van onze socials.

Webinars


coming soon...

Vlogs


coming soon...